Redactioneel

Wat houdt ons bezig: hybride onderwijs, motivatie en verbonden blijven!

Karin Smit

Karin Smit is onderwijskundig adviseur en trainer bij Onderwijsadvies en Training aan de Utrecht Universiteit.

 

 

 

Beste lezer,

 

Het derde en laatste OvO-nummer van 2020 ligt voor u. We mogen nog niet genieten van elkaar op locatie in grotere getalen ontmoeten. De EHON jaarvergadering en de SOP-ochtend waren online en we zien studenten, collega’s, en veelal familie en vrienden digitaal. We mogen wél genieten van een prachtig najaar. Vandaag fietste ik een ronde in de polder, zag ganzen naar het zuiden trekken, hoorde roodborstjes zingen en kocht wat sierkalebassen langs de kant van de weg. Heerlijk. En u kunt genieten van OvO nummer 3! Ook nog ’s een hard copy versie van echt papier! Is deze OvO, maar is uw honger naar informatie nog niet gestild, kijk dan op www.tijdschriftovo.nl.

 

Hans van Hout heeft opnieuw een column voor ons willen schrijven. Dit keer gaat hij in op de positie van de onderwijsmanager. De onderwijsmanager functioneert op het scharnierpunt van beleid en praktijk en is daarom, vooral in deze tijd, belangrijk. Geef deze mensen ruimte!

 

Leen Bisschop en Ruth Alberts schrijven over hybride onderwijs. Waar we worden overspoeld met tips, tricks, handvatten, handleidingen en scenario’s, formuleren zij eerst een duidelijke definitie van hybride leren. Daarnaast komen ze tot een bijbehorend model ter ondersteuning van het invoeren van hybride leren. Heel nuttig.

 

Dit OvO-nummer bevat daarnaast een artikel over motivatie en de leeromgeving. ‘Het nieuwe leren’ leidde aan het begin van deze eeuw tot een ware polemiek in de media. Alleen met gedegen onderzoek kunnen we weten wat werkt. Laenens en collega’s hebben een studentgerichte leeromgeving meteen meer traditionele docentgerichte leeromgeving vergeleken in relatie tot het welbevinden van studenten.

 

Verbondenheid speelt een grote rol in motivatie. We moeten op afstand blijven, maar intussen worden overal plannen gesmeed om samen met collega’s Sinterklaas en Kerst te vieren. Er kan veel online: bingo, pub quiz, een bring-your-own borrel, kletsen in groepjes. Zoek elkaar op en maak wat lol!

 

Voor zover het laatste editorial van 2020.

 

Karin Smit

 

Deel dit artikel