Redactioneel

Verschillende aspecten van de leeromgeving belicht

Redactie

Karin Smit

 

Karin Smit is onderwijskundig adviseur en trainer bij Onderwijsadvies en Training aan de Utrecht Universiteit.

Ook al is ons een aantal beperkingen opgelegd, we hoeven ons niet te vervelen. Ten eerste lijkt de politiek er alles aan te doen om ons bezig te houden. En dan het weer: als je net je zonnebril hebt opgezet, moet je terug voor je muts en moonboots. Maar bovenal: OvO nummer 1 van 2021 ligt voor u met drie prachtige artikelen die verschillende aspecten van de leeromgeving belichten en natuurlijk een schrijven van onze columnist.

 

Onderwijskwaliteit in het HO, en de bekostiging daarvan, staat hoog op vele agenda’s. In zijn column legt Hans van Hout de link tussen onderwijskwaliteit en onderzoek van HO. En vraagt dus ook om bekostiging voor onderzoek.

 

Nijenhuis en Zijderveld onderzochten de motieven om over te stappen van Nederlandstalige naar Engelstalige programmering. Daarnaast laten ze zien dat de overstap niet alleen een kwestie is van het materiaal vertalen. Een Engelstalige klas is vaak ook een internationale klas en dat vraagt andere vaardigheden van zowel docenten en studenten. Die zullen getraind moeten worden.

 

Stalpers en collega’s duiken verder in motivatie. Ze laten samenhang zien tussen persoonlijkheidskenmerken en de motivatie van studenten, met daarbij een belangrijke bevinding voor docenten: studenten die wat minder scoren op bepaalde persoonlijkheidskenmerken profiteren extra van een gunstig onderwijsklimaat.

 

De termen Erziehung en Bildung, tot slot, klinken ‘retro’ in de oren, maar zijn bijzonder actueel in het artikel van Bay en collega’s. Zij laten studenten aan het woord over kritisch denken en tonen daarmee verschillen tussen opleidingen, en tussen reflecteren omdat het moet en het met plezier ontplooien van een kritisch bewustzijn.

 

Namens de hele redactie wens ik jullie weer veel leesplezier. En verder: houd vol, zorg goed voor jezelf, kom naar de SOP in het voorjaar en hopelijk zien we elkaar weer op locatie in het najaar!

 

Karin Smit

 

Deel dit artikel